Veelgestelde vragen

Wanneer krijg ik mijn bestelling?

Uit ecologische overwegingen maken wij enkel kweeksets op bestelling. Zo vermijden we namelijk overproductie en afval. Daarnaast kunnen we u daardoor ook de beste kwaliteit garanderen.

De levertermijn van een kweekset of abonnement is daardoor 4 tot 6 weken.
Nog niets ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Hoeveel oogst mag ik verwachten?

De gewone oesterzwam is onze meest productieve soort. Deze kan in ideale omstandigheden met onze kweekset tot meer dan 2kg  verse paddenstoelen produceren. Roze oesterzwam en koningsoesterzwam zijn ook zeer gemakkelijk te kweken paddenstoelen met een hoge opbrengst. Zelfs onze beukenzwam en pruikzwam kweeksets produceren in goede omstandigheden tot een kilo paddenstoelen, of meer.

Het is belangrijk dat de kweekset dagelijks met een plantenspuitje wordt beneveld zodat de kweekset niet uitdroogt. Paddenstoelen hebben namelijk vocht en warmte nodig om te kunnen groeien. Al onze paddenstoelen groeien prima op kamertemperatuur. Plaatsen waar het overdag kouder is dan 15°C zijn niet geschikt.

Zet een kweekset nooit in de zon, of boven een verwarming. Zo droogt hij uit en zal hij geen paddenstoelen produceren. Sommige van onze soorten hebben licht nodig om te groeien, dus een volledig donkere kelder is evenmin geschikt.

Hoe lang duurt het groeien van de paddenstoelen?

In goede omstandigheden verschijnen na 2 weken kleine babypaddenstoeltjes. Het duurt dan nog ongeveer een tot twee weken vooraleer de paddenstoel volgroeid is. Hoe lang dit duurt, hangt af van de soort. Gewone en roze oesterzwam zijn onze snelste groeiers.
Dit kweekproces kan meermaals herhaald worden tot wanneer de kweekset is opgebruikt, waarna hij kan gecomposteerd worden.Het opgebruikte substraat is een goede bodemverbeteraar in de tuin.
De meeste van onze kweeksets produceren minstens 2 oogsten.

Hoe u kan herkennen wanneer de paddenstoelen moeten geoogst worden, staat vermeld in de bijgevoegde handleiding.

Ik heb erg droge lucht in mijn huis, wat nu?

De meeste van onze paddenstoelen hebben 80-90% luchtvochtigheid nodig. Hebt u in uw huis te droge lucht? Een transparante, plastic opbergdoos waar u om de paar centimeter gaten in boort, is de perfecte oplossing voor dit probleem. Plaats de kweekset in de opbergdoos. Benevel de gehele binnenkant van de doos met een plantenspuit en water minstens 1 maal per dag.
Een grote, transparante plastic zak met voldoende verluchtingsgaten kan op dezelfde manier gebruikt worden.

Paddenstoelen ademen zuurstof in en C02 uit. Paddenstoelen die er raar uitzien – dun, of mager zijn – krijgen te weinig zuurstof. Dan moeten er meer gaten in uw opbergdoos. Wij raden een afstand van 10-15cm tussen elk gat aan van ongeveer 1cm, met gaten in zowel het deksel als de zijwanden van de opbergdoos.

Vochtig gemaakt perliet, een gesteente dat u kan vinden in alle grote tuincentra, kan helpen een hoge vochtigheid in uw opbergdoos te bewaren. Minstens dagelijks de gehele opbergdoos vanbinnen vochtig maken met een plantenspuit is echter vaak voldoende.

Help, er groeit groene schimmel op mijn kweekset!

Wanneer u al meerdere oogsten van uw kweekset hebt gehaald, dan sterft de zwam langzaam af. Wanneer u groene of donker gekleurde vlekjes ziet verschijnen, wordt het tijd om de kweekset te composteren in uw tuin, of in de afvalbak voor groenten en fruit te deponeren. Onze paddenstoelen breken de cellulose en lignine die in het hout van onze substraten zit af tot suikers en koolstofketens die als voeding dienen voor andere organismen.

Onze substraten worden professioneel gesteriliseerd en de zwam wordt in ons uiterst hygiënische laboratorium aan het substraat toegevoegd. Indien u een kweekset ontvangt die meteen verkleurde, dan is er iets mis gelopen tijdens de verzending. Neem dan zeker contact met ons op! Wij garanderen een vers en gezond product.

Verkoopt u ook verse paddenstoelen?

We zijn een jong, groeiend bedrijf en hopen in de toekomst inderdaad verse paddenstoelen te kunnen aanbieden, naast onze kweeksets en abonnementen.

Helaas, voorlopig is dat nog niet mogelijk.

Restaurants, voedingswinkels en hotels mogen altijd contact met ons opnemen bij interesse. Dan houden we u op de hoogte.

Onze website gebruikt alleen functionele cookies. Deze zijn nodig voor het correct functioneren van de website.